Affotografering af gamle bøger

Den Dansk-Østafrikanske Videnskabelige Ekspedition i 1947 er en special udstilling, som kan opleves på Naturhistorisk Museum i Aarhus hele 2021. Nonbye blev inviteret til at affotografere to gamle bøger med billeder fra ekspeditionen. Billederne eksisterer kun i denne udgave, hvorfor der skulle udvises stor forsigtighed med materialet.

Dansk-Østafrikanske Videnskabelige Ekspedition

Naturhistorisk Museum deltog i 1947 i den Dansk-Østafrikanske Videnskabelige Ekspedition for at indsamle fugle og pattedyr til udstillinger og den videnskabelige samling på museet. På den knapt fire måneder lange ekspedition deltog storvildtjægere, videnskabsfolk, en konservator og en fotograf. Dyrene blev målt op, vejet, flået, skeletteret og behandlet på stedet for derefter at blive sendt til Aarhus. Her kan mange af dyrene stadig ses i flotte udstillinger.

Omhyggelig affotografering af gamle fotos

Nonbye har fotograferet de mange billeder fra ekspeditionen i neutral belysning i RAW-format og behandlet dem omhyggeligt i Photoshop, så alle detaljer blev så tydelige som muligt, og billedstøjen minimeret.

”Det særlige var her, at billederne skulle kunne tåle stor forstørrelse, så de kunne bruges i en kommende udstilling på vægge og plancher.”

– Grafiker Jønne Rantzau, Nonbye

Filmstrimler som vægudsmykning

Den nye Afrika udstilling kan findes i kælderen på museet, og her er også en særlig montre uden glasfront. Ved montren bliver de besøgende opfordret til at hjælpe konservatoren med at rydde op. I bunden af montren ligger skeletdele fra forskellige dyr, som man skal ligge på plads ved at løfte et låg med et billede af det levende dyr.

På vej ned til denne montre er der på væggene monteret filmstrimler med mange af de gamle billeder. Filmstrimlerne er produceret af Nonbye med baggrund i de affotograferede billeder.

Original løsning giver liv til gamle egetræer

Undervejs i opbygningen af den afrikanske udstilling kom ansatte fra Naturhistorisk Museum og Nonbye til at drøfte en helt anden case. Nemlig hvordan man bedst kunne vise alt det liv, der udfolder sig i- og på gamle danske egetræer. 

Nonbye foreslog at placere de forskellige dyr på flere lag af glas foran billeder af et egetræ. Efter en test af effekten bliver idéen godkendt. Billeder af dyr og insekter blev herefter indsamlet, behandlet og monteret på tre lag glas efter Nonbyes anvisninger. De tre lag glas blev desuden monteret af Nonbye i en ramme med lysbånd rundt om motivet, hvilket giver en særlig effekt i det mørke rum.

Få din opgave rigtigt fra start

Uanset om du er lille eller stor, er det vigtigt at komme godt fra start. Gør brug af vores mangeårige knowhow inden for visuel profilering – kontakt os uforpligtende allerede i dag!

 

Caseansvarlig

 

 

Olafur Munk - profilbillede

Olafur Munk